Beknopte handleiding materiaal

Inhoudstabel:

 1. Specificaties & Onderdelen
 2. Opblazen en aflaten van de packraft
 3. Spraydeck
 4. Pack systeem
 5. Onderhoud
 6. Eenvoudige herstellingen uitvoeren
 7. Veiligheid en waarschuwingen

1. Specificaties & onderdelen

1.1 Specificaties

Yak Llama
Lichaamslengte gebruiker <180cm >180cm
Buitenlengte 246cm 259cm
Buitenbreedte 98cm 98cm
Binnenlengte 119cm 132cm
Breedte bij heupen 37cm 37cm
Breedte bij voeten 25cm 25cm
Gewicht 3,23kg 3,37kg
Volume opgevouwen 20x55cm 20x55cm

1.2 Onderdelen

 1. Boeg: Voorkant van de packraft.
 2. Staart: Achterkant van het packraft.
 3. Grab loops: Bevestigingslussen om rugzak of drybag op de packraft te bevestigen en vervoeren. De packraft bezit 4 grab loops op de boeg met permanent transportkoord aan bevestigd en 2 grab loops op de staart, geschikt om een kleine drybag te bevestigen.
 4. Spanbanden met ladderlock gesp: Ter bevestiging van rugzak of drybag op de packraft en hulp om de packraft en PVC buis opgerold te transporteren.
 5. Opblaasbaar zitje
 6. Opblaasbare rugsteun
 7. Ventiel: Lichtgewicht ventiel met dop en terugslagklep. Werkt met opblaaszak en finaal via de mond. Draai de ventielkern een korte slag naar links om de terugslagklep te sluiten bij het opblazen zodat er geen lucht ontsnapt. Draai een korte slag naar rechts om de terugslagklep te openen en de packraft af te laten.
 8. Handvat: Maakt het dragen van de packraft mogelijk wanneer opgeblazen. Opgepast: draag de packraft nooit met gewicht geladen op de boeg!
 9. D-ringen: Ring ter bevestiging voor additionele rugband. Deze ringen blijven steeds ongebruikt.
 10. Strap plates: Sleuf ter bevestiging van de opblaasbare rugsteun.
 11. Spraydeck: Spatzeil dat eenmaal gesloten met de bijpassende rok, de gebruiker droog en warmer houdt.
 12. Spraydeck cockpit met ritssluiting langs weerszijden ter bevestiging van PVC buis.
 13. PVC buis met aluminium verbindingsstuk. Wordt via de ritssluitingen in de spraydeck cockpit geschoven ter bevestiging van de rok overheen de cockpit.
 14. Spraydeck rok: Wordt over je peddelkledij gedragen op het bovenlichaam en onder je reddingsvest. Bevestig over de rand van de cockpit voor een nagenoeg waterdichte afsluiting.

2. Opblazen en aflaten van de packraft

2.1 De packrafts zijn uitgerust met een ventiel dat toestaat de packraft snel op te blazen en weer af te laten met een korte draai van de ventielkern. Door de ventiel kern een korte slag naar rechts te draaien, open je het ventiel om lucht te laten ontsnappen. Draai je de ventiel kern een korte slag naar links dan wordt de terugslagklep actief waardoor lucht niet meer kan ontsnappen bij het opblazen.

2.2 Om de packraft op te blazen gebruik je eerst de opblaaszak. Draai de dop van het ventiel en draai vervolgens de adapter van de opblaaszak op het ventiel. Let erop dat de terugslagklep geactiveerd is door de ventiel kern eerst een slag naar links te draaien. Gebruik de opblaaszak om lucht te vangen in de zak. Trek hierbij de opblaaszak niet te hoog naar je toe want zo verhinder je dat er een groot volume lucht in kan worden gevangen. Sluit de opblaaszak vervolgens bovenaan af met één hand en pers de gevangen lucht door het ventiel in de packraft door de opblaaszak te comprimeren tussen je bovenlichaam en gebogen knieën. Herhaal deze werkwijze tot je geen lucht meer met de opblaaszak in de packraft krijgt geperst. Verwijder vervolgens de opblaaszak en blaas met de mond lucht bij doorheen het ventiel. Je blaast hierbij de packraft oraal verder op totdat de druk zodanig groot is geworden dat je geen lucht meer kan toevoegen. Het is belangrijk dat je de packraft zo hard opblaast als je kan.

2.3 Opmerking: Bij zonnig weer of het varen op relatief koud water zal je merken dat de druk in de packraft in het begin snel afneemt. Geen paniek! Je packraft is niet lek. Dit komt omdat de lucht in de packraft onder invloed van het koude water afkoelt en inkrimpt. Merk je dat je packraft redelijk wat druk verloren heeft, blaas dan na enkele minuten peddelen opnieuw lucht bij op de oever.

2.4 Opmerking: Bij het verlaten van de packraft tijdens pauzes is het mogelijk dat de luchtdruk in de packraft en het zitje net zodanig toeneemt in de zon dat dit tot overdruk kan leiden die permanente schade tot gevolg kan hebben. Laat daarom altijd wat lucht uit de packraft en het zitje voordat je de packraft tijdens een pauze laat liggen in de zon. Bij vertrek weer wat lucht bij blazen neemt minder dan één minuut tijd in beslag.

2.5 Leeglopen: Alvorens de packraft te laten leeglopen om op te bergen of te transporteren, duw eerst alle lucht uit het zitje en de rugsteun (laat de ventielen hierbij open) en verwijder de PVC buis van het spraydeck. Om de packraft vervolgens te laten leeglopen, verwijder de dop van het ventiel en draai de ventiel kern een slag naar rechts. De lucht loopt nu uit de packraft. Vouw de packraft vervolgens twee of drie maal op en laat de rest van de lucht uit de packraft lopen door met je lichaam op de packraft te gaan zitten of liggen.

2.6 Opvouwen/oprollen: Er is geen goede of verkeerde manier om je packraft op te rollen of te vouwen. WildTrek beveelt echter de volgende manier aan. Vouw de packraft in de lengte doormidden en rol zo strak mogelijk op beginnende bij de boeg. Laat hierbij het ventiel geopend. Gebruik tot slot één van de spanbanden om de opgerolde packraft strak bij elkaar te houden.

2.7 PVC buis inpakken: Buig de PVC buis voor transport in 4 cirkels en sluit de uiteinden. Gebruik de resterende spanband om de PVC buis bij elkaar te houden.

2.8 Packrafts zijn zodanig licht dat ze al snel kunnen wegwaaien in de wind. Wanneer je niet in de packraft zit tijdens je tocht dien je deze altijd aan een vast voorwerp te bevestigen met behulp van één van de spanbanden om verlies te voorkomen.

3. Spraydeck

3.1. De packrafts zijn uitgerust met een spraydeck welke de gebruiker droog en warm houdt en evenzeer zijn nut heeft op rustig water. Het spraydeck maakt de packrafts daarom erg geschikt om te gebruiken in gebieden met een koud en nat klimaat. Dit type spraydeck is tevens het meest geschikt om te packraften tijdens de winter in onze streken. Bij gebruik in wildwater bij relatief koude omstandigheden is het dragen van een wetsuit of drysuit echter nodig teneinde onderkoeling te voorkomen. Het spraydeck bestaat uit drie onderdelen: het dek, de PVC buis en de rok. In droge en warme omstandigheden is het niet noodzakelijk de PVC buis en de rok te gebruiken. Het spraydeck kan in dat geval gewoon open gelaten worden.

3.2. Sluiten van het spraydeck: Breng eerst de PVC buis aan in de cockpit door de ritsluitingen langs weerszijden te openen en de buis voorzichtig doorheen de cockpitrand te duwen. Vervolgens sluit je de PVC buis door de uiteinden over de aluminium sluitstuk te schuiven. Sluit daarna de ritssluitingen van de cockpit zodat de PVC buis volledig in de cockpitrand verdwijnt.

3.3 Draag de rok op je bovenlichaam over je peddelkledij door deze over je hoofd aan te brengen. Stel de lengte van de schouderbanden desgewenst bij naar je lichaamsafmetingen.

3.4 Om het spraydeck tot slot te sluiten breng je al zittend op het water de rok aan over de rand van de cockpit. Je begint best achter je rug en werkt langs beide zijden gelijktijdig naar voren.

3.5 Veiligheid: Hou bij het sluiten van het spraydeck op het water nauwlettend in het oog waar je naartoe drijft. Sluit het spraydeck enkel op een rustige en veilige plek op het water, het best in een keerwater of op een plek met stilstaand water, waar geen risico aanwezig is om af te drijven op potentieel gevaarlijke obstakels of terecht te komen in stroomversnellingen. In geval je zou kapseizen val je vanzelf uit de packraft. Het spraydeck opent zich daarbij automatisch. Om het spraydeck te openen voor het uitstappen, trek je aan de lus van de rok aan de voorzijde.

3.6. Robuustheid: het spraydeck is kwetsbaar. Behandel het met zorg. Draag je packraft nooit door hem op te tillen aan de cockpit van het spraydeck. Gebruik het ingebouwde handvat om de packraft te dragen.

4. Pack systeem

4.1. Het pack systeem is door WildTrek ontworpen en aangebracht om bagage op een veilige manier te bevestigen en transporteren op de boeg van de packraft. Toch blijft het eenvoudig om in noodgevallen erg snel de bagage terug los te maken, zelfs onder water.

4.2. Om uw rugzak te bevestigen leg je deze dwars op de boeg van de packraft tussen de twee bevestigingstouwen. Neem vervolgens één van de spanbanden en breng deze over de rugzak heen en onder de twee bevestigingstouwen aan (de spanbanden niet onder de rugzak aanbrengen want dit is niet effectief). Breng de uiteinden van de spanband bij mekaar en steek het losse uiteinde op gepaste wijze door de ladderlock gesp. Trek het geheel tot slot zodanig strak dat de rugzak stevig op de boeg wordt getrokken. Let erop dat er geen scherpe voorwerpen of uitsteeksels de packraft of het spraydeck raken.

4.3. Een kleine drybag kan op de staart van de packraft bevestigd worden. Gebruik daarvoor de twee grab loops en één van de spanbanden op dezelfde wijze als hierboven beschreven. Wikkel de spanband desgewenst meermaals omheen de drybag voor een betere bevestiging.

4.4. Om de spanband los te maken trek je de voorkant van de ladderlock gesp weg van de spanband.

4.5. Draag nooit je packraft terwijl je rugzak nog bevestigd is met het pack systeem. Dit zet het handvat en het spraydeck onder spanningen waarvoor ze niet ontworpen zijn. Bovendien is het erg lastig wandelen met een zware raft, met grote kans op valpartijen. Draag dus steeds uw rugzak op de rug wanneer je omdraagt.

5. Onderhoud

5.1. Een Alpacka packraft vergt relatief weinig onderhoud. Voor het inleveren van je packraft vragen we echter om onderstaande kuisinstructies uit te voeren.

5.2. Maak de packraft nat (gebruik bijvoorbeeld een tuinslang) en wrijf vervolgens zowel de binnenzijde, de buitenzijde als de bodem schoon met een natte gladde doek of de zachte kant van een afwassponsje (gebruik nooit de schurende kant van een sponsje!). Gebruik hierbij geen detergent. Detergent kan de coating aantasten. Spoel na met water.

5.3. Het moeilijkste is echter om zand en steentjes te verwijderen die aan de binnenzijde van de raft tussen het luchtcompartiment en de bodem respectievelijk het spraydeck kruipen. Gebruik hiervoor een tuinslang en spuit onder matige druk de rand van het spraydeck en de bodem langs de binnenzijde schoon. Leg vervolgens de packraft ondersteboven en til afwisselend de boeg en de staart op. Hierbij loopt het water met eventuele zand en steentjes weer uit de packraft. Herhaal dit meermaals tot het meeste vuil verwijderd is.

5.4. Vermijd in de eerste plaats tijdens gebruik van de raft zo veel mogelijk om vuil de packraft binnen te brengen. Gebruik neopreen sokken in plaats van schoenen (waar veel vuil in het profiel van de zool kruipt) en spoel je voeten even in het water af voor je ze in de packraft brengt. Deze eenvoudige maatregelen verminderen het kuiswerk achteraf en verhogen de levensduur van de packraft.

5.5.  Laat de packraft tot slot drogen aan de lucht of veeg de packraft overal droog. Gebruik in het laatste geval bij voorkeur een zeemvel. Nat inpakken voor kortere periodes (tijdens een trektocht) is geen probleem, maar op langere termijn kan het leiden tot schimmels die het materiaal aantasten.

6. Eenvoudige herstellingen uitvoeren

6.1 Bij je gehuurde packraft is een veldreparatiekit toegevoegd die bestaat uit een rolletje Stormsure Tuff tape.

6.2. Zorg er in de eerste plaats voor dat je de kans op schade die tot herstellingen noopt minimaliseert. Maak jezelf de technieken meester om veilig te navigeren, leer gevaren inschatten en draag obstakels om waar nodig. Sleep je packraft ook nooit over de grond. Het waardeverlies van de packraft door te vermijden schadegevallen zal tevens worden doorgerekend aan de klant.

6.3. Indien er toch een gaatje, snede of scheur in de packraft ontstaat, kan je onderstaande herstellingsmethode toepassen op terrein. Ga hierbij zeer nauwkeurig te werk. Maak het te herstellen oppervlak schoon en droog. Knip of snijdt (gebruik bijvoorbeeld je outdoor mes) een passend stuk tape van de rol. Voor kleine gaatjes of snedes korter dan 8cm volstaat ongeveer de helft van de breedte van de tape. Voor langere scheuren gebruik je de volledige breedte van de tape. Breng de doorzichtige zijde van de tape aan op het te herstellen oppervlak en wrijf de tape stevig aan. Na enkele minuten is de packraft terug klaar voor gebruik. Indien goed uitgevoerd is de herstelling permanent. Bij koude temperaturen is het mogelijk dat de tape niet goed hecht. Zorg er in dat geval voor dat je de tape warm wrijft met je handen wanneer aangebracht.

7. Veiligheid en waarschuwingen

7.1 Packraften kan fysiek veeleisend en gevaarlijk zijn. De gebruiker moet zich bewust zijn dat foutief gebruik van het materiaal kan leiden tot ernstige verwondingen of onderkoeling, eventueel zelfs met de dood tot gevolg. De gebruiker is op elk moment verantwoordelijk voor zijn eigen acties, beslissingen en gevolgen ervan.

7.2 Packrafts zijn in de eerste plaats ontworpen om gemakkelijk transporteerbaar te zijn en zijn daarom relatief licht en compact op te vouwen. Dit impliceert echter dat het gebruikte materiaal gevoelig is voor lekkage bij contact met scherpe objecten of het herhaaldelijk schuren over ruwe oppervlakken. De gebruiker dient zich bewust te zijn van de talloze gevaren en obstakels eigen aan het varen op rivieren en open water en neemt steeds de volledige verantwoordelijkheid op zich om te voorkomen dat de packraft hierbij lek of beschadigd raakt. De gebruiker dient steeds de kennis van zijn eigen mogelijkheden te gebruiken als basis van zijn beslissingen. Begeef je daarom niet op wateren waar je de packraft met je eigen mogelijkheden niet veilig kan besturen.

7.3 Een reddingsvest wordt door WildTrek ter beschikking gesteld. De gebruiker dient dit reddingsvest dan ook ten allen tijde te gebruiken, ook bij warme weersomstandigheden of op ogenschijnlijk ongevaarlijk water.

7.4 De noodzakelijke kennis en techniek om te navigeren op stromend water kan enkel worden verworven door oefening en ervaring. Nieuwe gebruikers raden we dan ook ten zeerste aan om zich deze technieken eerst eigen te maken door deelname aan één of meerdere begeleide tochten van verschillende niveaus, of door zich te laten vergezellen door een ervaren packrafter.